Verdensmål i Værdikæden_Logo

ViV i TV2 NEWS: Genbrugsløsninger er fremtiden

af | 5. mar 2021

Projektleder på ViV Karen Panum Thisted var torsdag d. 4. marts 2021 i TV2 NEWS for at understrege behovet for genbrugsløsninger som erstatning for engangsemballage. Det var hun i selskab med Anders Aagaard, ejer af madklubben-restauranterne og en del af projektets værdikædegruppe B og D.

Torsdag aften bragte også TV2 Nyhederne historien. Her blev især de overfyldte papcontainere symbolet på, at forbruget af emballage er helt ude af proportioner, ikke mindst fordi genanvendelse og genbrug ikke følger med.

Vi har i projektet kæmpet for øget opmærksomhed i medierne på forbruget af engangsemballage. For er salget af take away mad er steget drastisk i 2020 – og med det, engangsemballageforbruget. Ydermere er kantiner og cateringfirmaer nødsaget til at portionere deres mad. Det viser en undersøgelse lavet af ViV i februar 2021. Alt i alt er forbruget af engangsemballage er eksploderet i 2020 sammenlignet med 2019.

Udfordringen er, at langt det meste engangsemballage ikke kan genanvendes i vores affaldssystem. Hvis det kan genanvendes, stiller det krav til forbrugeren om at sortere emballagen, og ikke mindst at sortere det rigtigt. Kun en brøkdel bliver genbrugt – resten (og størstedelen) ryger til forbrænding. Det stigende forbrug af engangsemballage er dermed med til at øge Danmarks samlede CO2-udledning og repræsenterer et enormt spild af ressourcer.

Forbruget er engangsemballage er ikke blot en omkostning for klimaet, men også en omkostning for restaurationerne. Her melder Ronny Saul, administrerende direktør i Jespers Torvekøkken og en del af ViVs værdikædegruppe B og D, om en markant øget omkostning som følge af forbruget af engangsemballage. På trods af færre kuverter mad, bruger Jespers Torvekøkken 10 gange så mange kr. hver måned på køb af emballage.

Deltagerne i projektet arbejder målrettet videre med fremtidens emballagesystem og ser frem til at tage diskussionen videre, særligt når det kommer til genbrugsløsninger.

Se TV2 News indslaget her: Indslaget blev vist første gang kl. 06.50 d. 4. marts 2021.
Se TV2 artiklen her.