Verdensmål i Værdikæden_Logo

Verdensmålsugen retter fokus på gevinsten i madaffald

af | 23. sep 2021

Vidste du at der ligger en CO2 gevinst gemt i dit madaffald?

Spørgsmålet tog vores projekt Verdensmål i Værdikæden en diskussion om, til Verdensmålsugen, der løb af stablen d. 22-24. september 2021 hos Altinget/Mandag Morgen.

Med et panel bestående af: Moderator Karen Panum Thisted, projektleder på Verdensmål i Værdikæden, Global Compact Network Denmark, Søren Jeberg, partner, BioTrans, Tavs Nyord, seniorkonsulent, CONCITO og Mads Dreyer, leder, Oure spisehus, blev der diskuteret hvordan resturationsbranchen kan blive bedre til udsortering af madaffald.

På nuværende tidspunkt er der kun er under 25% af branchen, der udsorterer deres madaffald på trods af en affaldsbekendtgørelse, der siger man skal.

Mads Dreyer fra Oure spisehus afslørede at eleverne bliver serveret opskrifter med lækre bananskræller, alligevel har de månedligt 6600kg madafflad tilbage når de laver mad til deres 1200 elever tre gang om dagen. Man kan desværre ikke spise alle restprodukter fra mad, og nogle fraktioner må betegnes som madaffald, derfor er det vigtigt at vi får udsorteret madaffaldet.

Den nye beregner fra SDU kunne fortælle at disse 6600kg madaffald månedligt betød en besparelse på lidt over 2 tons co2e svarende til næsten 17000km i benzinbil, 43 kg kvælstof og 12,5 kg fosfor tilbageført til markerne som gødning. Der er altså et stort klima og miljøpotentiale i dit madaffald.

Se debatten: Her