Verdensmål i Værdikæden_Logo

Inspiration til en bæredygtig restauration

På denne side finder du inspiration til, hvordan du som restauration kan arbejde med bæredygtighed.

Hvordan systematiserer og strukturerer du arbejdet?

Hvilke konkrete tiltag kan du sætte i værk i dag?

Og hvilke mærkningsordninger og organisationer er gode at kende?

REGA (Restauratørernes Garantiordning)

REGA er et brancheinitiativ under Danmarks Restauranter og Cafeer (DRC), der er partner i Verdensmål i Værdikæden-projektet. Initiativet er for danske restaurationsvirksomheder, der har et fælles ønske om at højne bæredygtigheden i egen virksomhed såvel som i den danske restaurationsbranche. Initiativet anerkender, at arbejdet med bæredygtighed er en rejse, som for alle starter forskellige steder.

REGA har intet certifikat, men bruger UN Global Compacts 10 principper og kigger dermed indad vha. grundige indvirkningsanalyser for at skabe orden i eget hus. Det er en garantiordning i den forstand, at medlemmer garanterer, at de arbejder systematisk og målrettet på at drive ansvarlig virksomhed. Det betyder, at medlemmer af REGA arbejder sammen og fokuseret på at forbedre restaurationens sociale, miljø- og klimamæssige samt økonomiske bundlinje. På den måde sikres respekt for menneskerettigheder, respekt for miljø og klima og fokus på antikorruption.

SRA – the “Sustainable Restaurant Association”

SRA er en britisk non-profit organisation, som sammen med deres over 10.000 medlemmer arbejder på at sikre en bæredygtig restaurationsbranche for både mennesker og planet.

SRA arbejder ud fra et framework med tre hovedemner: Sourcing, Society & Environment. Hver af disse emner har en række underpunkter, som giver god struktur for arbejdet med bæredygtighed.

Du kan teste, hvor godt du som restauration er med på bæredygtighedsagendaen via SRAs gratis self-assessment tool. Ud fra 50 spørgsmål kan du relativt hurtigt danne dig et billede af, hvor du skal sætte ind først.

I samarbejde med blandt andet Advance London blev rapporten ”Food that doesn’t cost the earth” udgivet i juni 2020. Rapporten præsenterer konkrete værktøjer og ideer til, hvordan du kan gøre din forretning mere cirkulær og bæredygtig. Den er let at anvende, og er fyldt med gode case historier.

Chefs’ Manifesto

Chefs’ Manifesto er en sammenslutning af +640 kokke fra 77 forskellige lande, som lader kokke være fortalere for fremtidens fødevaresystem.

Initiativet er eksplicit koblet op på verdensmålene og giver dig som kok en ramme at arbejde ud fra, så du i dit deres daglige arbejde kan bidrage til en positiv udvikling via konkrete tiltag og initiativer.

Chefs’ Manifesto har også udarbejdet en handlingsplan, som fokuserer på 8 hovedområder, som kokke har udpeget som de vigtigste at arbejde med.

Chefs’ Manifesto Action Plan (PDF)

Green Restaurant

HORESTA har i starten af 2020 lanceret Green Restaurant, som lægger sig op ad Green Key certifikatet.

Det Økologiske Spisemærke

Økologisk Landsforening og Fødevarestyrelsen er gået sammen om et statskontrolleret bevis på, at et spisested satser på økologi. Det Økologiske Spisemærke er gratis og viser, hvor stor en procentdel af de indkøbte føde- og drikkevarer der er økologiske.

Du kan blive enten guld, sølv eller bronzecertificeret.

Katalog: Leverandører der kan bidrage til mere bæredygtighed i din restauration

Global Compact Network Denmark har i ViV-regi udarbejdet et katalog, hvor du som restauratør, kantine eller frokostleverandør kan finde inspiration til, hvilke leverandører du kan arbejde sammen med for at gøre din restauration mere bæredygtig.

Kataloget indeholder en oversigt over leverandører, som arbejder aktivt med forskellige former for bæredygtighed og som har løsninger, viden og know-how, som kan hjælpe dig på rette vej. Alle leverandører er deltagere i ViV og bidrager hver især til bæredygtighed indenfor emballage og genanvendelse af ressourcer, fødevarer samt madspild og madaffald.

Hent er printvenlig version af kataloget her.